14 jul Geen reacties Kelsay van Leeuwen Nieuws

Je kent het misschien wel, die witte en droge schilfertjes op je hoofdhuid. Wat is het en wat kan je hier tegen doen?

Allereerst is het belangrijk om het verschil te kennen tussen natte roos en droge roos. Natte roos is echt roos en droge roos komt af van een droge hoofdhuid.

Je kunt natte roos herkennen aan:

  • de kleur – het is geel
  • het is vet en plakkerig
  • stinkt!
  • en is op te lossen met een apothekersrecept

Droge roos is daarentegen wit, stinkt niet, plakt niet en is makkelijk te voorkomen door je hoofdhuid goed te verzorgen. Een droge hoofdhuid kan je al snel krijgen door de zon en airco, maar het kan ook zijn dat je allergisch reageert op een ingrediënt in bijvoorbeeld je shampoo.

Moet ik hiervoor nou anti-roos shampoos aanschaffen?
Ja en nee. Je moet ten eerste kijken naar de ingrediëntenlijst achterop de shampoo. Staat ‘Sodium Lauryl Sulfate’ of ‘Sodium Laureth Sulfate’ al hoog op de lijst? Grote kans dat dit jouw droge hoofdhuid veroorzaakt.

Wat is Sodium Lauryl Sulfate (SLS)?
Sodium Lauryl Sulfate is een reiniger die in combinatie met water gebruikt wordt om vet of olie op te lossen. Sulfaten worden toegevoegd om het product te laten schuimen om de consument een schoner en frisser gevoel te geven.

Wat is Sodium Laureth Sulfate (SLES)?
Sodium Laureth Sulfate is eigenlijk hetzelfde als Sodium Lauryl Sulfate maar dan minder agressief. Heb je écht een gevoelige hoofdhuid zou ik dit ingrediënt ook proberen te mijden.

Wat doet het met je huid?
SLS en SLES zorgen ervoor dat ze het natuurlijke huidvet oplossen. Als resultaat krijg je een droge en gevoelige hoofdhuid en dus: droge roos.

Als je nu nogsteeds een allergische reactie krijgt op een shampoo zonder SLS en/of SLES kan het ook zijn dat je allergisch bent voor het ingrediënt Cocomidylpropyl Betaine. Net als SLS en SLES is Cocomidylpropyl Betaine een schuimvormend middel dat het ontstaan of verergeren van eczeem kan veroorzaken. Over het algemeen is dit een huid-vriendelijk product.

Ik ben niet allergisch, moet ik dan ook een speciale shampoo gebruiken?
Je hoofdhuid maakt talg aan dat beschermt tegen de invloeden van buitenaf. Wanneer je te vaak jouw haren wast reageren de talgklieren van de hoofdhuid met een overproductie van talg met als resultaat: een vette hoofdhuid. 

Je gaat niet dood van SLS of SLES, maar vind je het wel belangrijk om jouw hoofdhuid een goede verzorging te geven kan je er altijd voor kiezen om een shampoo te gebruiken zonder SLS. Het is natuurlijk wat je zelf wilt!

marianilaheal_002

Welke shampoo kan ik nu het beste gebruiken?
Maria Nila heeft onlangs een nieuwe lijn uitgebracht namelijk: HEAL. 100% veganistisch, vrij van allergenen, sulfaten en parabenen. Bovendien hebben zij ook nog actieve ingrediënten toegevoegd als Aloë Vera, Piroctone Olamine en Vitamine E die ervoor zorgen dat wordt genezen en problemen als roosvorming, een jeukerige hoofdhuid en haaruitval tegen worden gegaan. Daarnaast stimuleren zij de haargroei.

Colour Guar Complex is toegevoegd om kleurverlies te voorkomen door wassen, UV-straling, hitte van föhn en/of styletang en vrije radicalen.

* Dit artikel is in samenwerking met en verscheen eerder op Shiralism.nl

Kelsay van Leeuwen

Ik ben nu 5 jaar werkzaam bij Hair Coupes. Mijn allergrootste passie ligt bij kleur. Maar voor een goed geknipte coupe, kun je mij ook voor wakker maken. Ik hoop je snel te zien in de salon, om mooi haar bij u te maken!

Latest posts by Kelsay van Leeuwen (see all)